模态图像。

这不是法语亿万富翁FrançoisPinault的第一次呼吁服务安藤忠雄。Twenty years ago, when the luxury goods mogul was initially seeking to display his fabled collection of contemporary art in Paris, he had the Japanese Pritzker Prize winner design him a brand new museum on Boulogne-Billancourt’s Île Seguin, erstwhile site of the original Renault car factory. But after the project foundered on the rocks of bureaucratic sluggishness, Pinault turned his attention to Venice, where he commissioned Ando to convert the Palazzo Grassi and the Punta della Dogana into galleries. Today the tycoon has finally come home to roost with a new conversion project, bang in the French capital’s heart: the former Bourse de Commerce (commodities exchange), strategically located between the Louvre and the Centre Pompidou.

商业交易所de。

巴黎鸟瞰图有圆的交易所de商务大厦的在前景。照片©ph.guignard / air-images,点击放大。

皮诺对合作者的忠诚是出了名的,所以他委托安藤设计他的新博物馆。但由于这位日本建筑师没有在法国执业的资格,皮诺请他与当地一家年轻的事务所合作NEM.-Lucie Niney和Thibault Marca-曾在法国镜头上曾担任过洛运的亿万富翁,他们意识到了一个小型艺术家的住所结构。这项工作有两种做法:小组setec batiment他是这类复杂项目的大师(它的后台目录包括路易vwin德赢是正规网站吗威登基金会),担任团队协调员和记录建筑师,还有遗产专家皮埃尔-安东尼·加蒂埃,因为商业交易所是一个重要的历史纪念碑。

该建筑物站在16个网站上thColonne Médicis,一个102英尺高的多利安圆柱,可能被用于天文观测。在宫殿于18年中被拆毁后th世纪以来,这里成为了巴黎玉米交易所Halle au Blé的所在地,该交易所由尼古拉斯·勒·加缪·德Mézières设计,建于1763-67年。它是一座圆形的石头建筑,在它的中心有一个很大的露天庭院,后来被一个木制的圆顶覆盖。这个圆顶在1802年烧毁,之后François-Joseph Bélanger在1806-11年建立了一个开拓性的铁框架的替代品。在这19年中th在这个世纪里,哈雷车站Blé变得太小了,不适合它原来的功能。1885年,工作开始把它变成一个商品交易所。为了做到这一点,建筑师亨利·布隆德尔(Henri Blondel)保留了Le Camus de Mézières建筑的庭院墙和Bélanger的圆顶,但拆除了所有其他的(除了一个双旋转楼梯),取而代之的是一圈办公空间。他还修改了庭院的立面和Bélanger的圆顶,后者的顶部用玻璃覆盖,其下部用石板,这样内表面就得到了一幅描绘五大洲之间贸易的巨大帆布装饰。改造于1889年完成,正好赶上那年的世界博览会,那是法国大革命一百周年。

商业交易所de。

安藤忠雄在圆形大厅内的干预。照片©maximetétard

2015年,巴黎市政府开始就从商会(Chamber of Commerce)手中购买这栋建筑进行谈判,并与皮诺达成了50年的租期。就像40年前的奥赛车站一样,我们面临的挑战是,要用一些东西来填补19世纪的玻璃屋顶的空白,让艺术品可以在上面或里面展示,但又不能从根本上改变空白的本质。“我一直在建筑内部进行建筑实验,”安藤告诉RECORD。“从威尼斯到巴黎,我在历史建筑中插入了现代干预措施……新结构必须足够强大,以与历史建筑的压倒性和强大的存在相竞争。”我在原始几何学和柏拉图几何学的纯粹中发现了这种力量。”他在交易所使用的几何结构自然是一个圆柱体,一个安藤的老比喻(巴黎已经有一个他设计的圆柱体,1995年联合国教科文组织的冥想空间),他把圆柱体放置在圆形大厅的穹顶下。通过他标志性的现场浇筑混凝土,通过三个巨大的入口,它“让我们创造了一个更平静的展览空间(比Blondel繁忙的立面提供的空间),”Lucie Niney解释说,“为欣赏艺术品提供了最佳的条件。”安藤,也唤起建筑非常明显他作为一个年轻的男人:“交易所德商业,我认为阳光的飘渺的预测,就像在罗马万神殿,将反映在空间、时间和季节的变化揭示了几何和混凝土墙的表达。”

商业交易所de。

3号画廊展出谢莉·莱文、理查德·普林斯和米歇尔·朱尼亚克的作品。图片©Aurélien鼹鼠

虽然这个想法听起来简单得令人信服,但实现起来却绝非如此。首先,皮诺很着急:2016年4月宣布博物馆将于2019年初开放。由于交易所的购买直到2017年才完成,在对建筑结构进行调查之前,必须进行初步的设计研究。安藤忠雄最初提出了一个非常高的、宽的圆柱体,其外表面有三分之二的走道突出,位于证券交易所的第二层。一旦设计团队最终获得访问网站的机会,他们就可以建立模型,从而彻底改变最初的直觉。尼尼表示:“我们坚持认为,在第二层,你需要保持整个交易所的视野开阔。”“否则,原本对空间的感知就完全丧失了。”

Ando was thus persuaded to lower his cylinder to the second-story level, as well as to leave a wider ring of space around it, again for better perception of the original building, but also so the ring could accommodate artworks (in the Bourse’s 19th-century vitrines, which he had initially planned to remove). Then there was the question of how to construct the cylinder. “Since the building is landmarked, we couldn’t demolish the rotunda’s floor to build a concrete wall,” explains Niney. “So we decided to pierce it at certain points with steel supports and to hang the concrete from a metal frame.” This rather unorthodox solution had two big advantages: reversibility—the cylinder can be more easily dismantled—and the fact that, because it is hollow, all the rotunda’s heating and ventilation and much of its lighting could be integrated into it, thereby relieving Blondel’s elevations of those functions. “Besides shortening the cylinder,” continues Niney, “the biggest change we proposed to Ando was redefining the nature of a concrete wall, which traditionally is solid. But then we probably had a false idea about his conception of concrete, since it turns out he has no fixed formulae. ‘Concrete is inexpensive and found everywhere,’ he told us, ‘that’s why I use it. As such it’s a sort of non-material, a form of abstraction.’”

商业交易所de。

楼梯和天窗视图。照片©patrick tourneboeuf

但要使具体达到这种抽象水平,需要做得好 - 如果没有,蛮线现实可能会破坏效果。“先生。Pinault ......在他的方法中总是严格和妥协,有时比我更好!“写道ando。“例如,他坚持几乎完美的混凝土墙的执行。”Daniel Sancho,Pinault的项目负责人同意:“Ando从来没有像这个一样漂亮的混凝土 - 他如此糟糕!”实际上,所有细节都非常高度如此:例如,气缸和楼梯之间留下的狭窄间隙,以及布隆德尔的外墙和穿过气缸人行道之间的行人桥(“我们插入但从不触及,”尼内)说;他们说,楼梯和走道扶手“由那些在他的早期房屋中设计的那些和那些在他的早期房屋中设计的楼梯扶手”,“更加优雅。vwin德赢是正规网站吗气缸和圆形大巴之间的影子关节;或者转变,因为你将气缸的楼梯下降到地下室,在那里保持连续性的错觉,并巧妙地处理着高等的视野。 NeM sought a more matte concrete finish than Ando usually uses, “so that it would catch the light,” says Niney; artificial light rains down from the cylinder’s summit thanks to a projecting “cornice,” which also serves to hide the sight of visitors on the walkway from those contemplating art within the cylinder. Left fully hollow for hanging works, Ando’s trademark tie-rod holes cadence the endless concrete expanse like a mammoth masonry pegboard.

商业交易所de。

其他人由Maurizio Cattelan。图片©Aurélien鼹鼠

事实证明,将Blondel的环形办公室转换为展览和其他公共空间(包括顶层餐厅)相对简单,他使用夹层意味着通过移除中间楼层,可以在同一层获得通高的画廊。事实上交易所德商务享受全方位的展示空间,从屋顶和亲密(没有删除的夹层部分),丰厚的分配主要画廊第一和第二层次(后者通过删除第三水平的地板的一部分),缸内的巨大空间,适用于大型特殊委托工程。所有上面的画廊都是自然采光的,建筑师优先考虑了从圆形大厅到城市景观的建筑景观(当然,如果需要的话,还有遮光百叶窗)。一个没有窗户的画廊位于地下室,这是一个用于表演或视频艺术的黑盒子模组空间。地下室还包含一个284个座位的礼堂,占据了圆柱的一半,通过玻璃墙向外望去——“以横向视野的精神”,niney说到它宽敞的门厅,也用来容纳艺术品。

商业交易所de。

可以看到剧院的地下室。照片©patrick tourneboeuf

在原始面料所关注的地方,“建筑物的结构有点累,”桑托说,“所以我们不得不修理和加强它以采取博物馆标准的负荷。”地下室的地板下降了一米,挖掘出大量技术领域。“自从时间紧张,我们立刻努力做到了一切,”他继续。“当我们挖掘下下地下室时,脚手架就在圆顶上工作了[所有玻璃改变,帆布恢复],气缸的金属结构上升,其次是模板,在外观外面的情况下屋顶正在恢复。“除了由此同时提出的行政头痛外,还有一个行业问题的风险将使一切磨损到停止。任务的复杂性看到它的空房建筑物一年半又半延迟,然后Covid-19延迟了另外12个月的就职典礼。

商业交易所de。

新博物馆内的家具由法国设计师Ronan和Erwan Bouroullec设计。摄影©Studio Bouroullec

四年的制作(仍然非常快),完成博物馆 - 配有法国明星设计师的定制照明和家具Erwan和Ronan Bouroullec——并没有让人失望:安藤忠雄和他的公司成功地实现了这个悖论,从根本上改变了建筑,同时确保它看起来仍然是原来的样子(向Gatier的修复团队致敬)。如果有人想要抱怨,那只会让人对缺乏惊喜感到遗憾,因为该交易所兑现了对易拉罐的承诺,没有少,也没有多。人们不可避免地会把它和巴黎另一座亿万富翁建造的艺术博物馆——巴黎艺术博物馆(the art museum)相提并论路易威登基金会,梦想由Frank Gehry为法国豪华扇形巨头Bernard Arnault。Though purpose-designed, Gehry’s overwrought building seems poorly adapted to the task of displaying art, with vast, overwhelming, ill-proportioned galleries and a museum circuit that defies all logic, sending visitors off on a wild goose chase in search of the next room in the sequence. Pinault’s museum, on the other hand, converted from an entirely unrelated, and a priori incompatible function, provides an ideal range of spaces organized in an easily navigable manner, with a flexibility of layout that will allow it to remain open all year, segments being closeable for rehangs without disrupting visitor flow. Obviously, it helps to have a billionaire client ready to reach deep into his pockets (the official figure is $120 million all told), though any extra spending at the Bourse had to be justified, and luxury was sought in the quality of execution rather than in ostentation of forms or materials. But then they could afford understated good taste at the Bourse de Commerce, since Blondel’s railroad-age baroque offers all the required spectacle in spades, Ando’s cylinder adding a further dimension to the spatial thrill.

商业交易所de。

开放与大卫苗条的作品展览。图片©Aurélien鼹鼠